Testosteroni – mieshormoni

Testosteroni on sukupuolihormoni, joka muodostuu pääasiassa kiveksissä, mutta myös naisten munasarjoissa ja sekä miesten että naisten lisämunuaisissa. Murrosiän aikana testosteronin tuotanto lisääntyy molemmilla sukupuolilla, vaikka kasvu on paljon voimakkaampaa miehillä.

Mikä on testosteroni ja T-Max?

Testosteroni

Testosteroni on hormoni, jolla on suuri vaikutus miehiin koko elämän ajan. Hormoniin liittyy usein seksuaalinen halu, ylläpitetty erektiokyky ja kyky ylläpitää lihasmassaa ja luuston voimaa. Mutta testosteronilla on myös muita tärkeitä toimintoja, kuten veren hapetukseen vaikuttaminen, kehon rasvan jakautuminen sekä energian ja mielialan ylläpitäminen. Sitten on helppo ymmärtää, että riittävä testosteronitaso on tärkeää miehen hyvinvoinnille.

Testosteronipitoisuus kehossa kasvaa voimakkaasti murrosiän aikana ja pysyy sitten muuttumattomana 40-vuotiaana. Sen jälkeen testosteronitasot alkavat laskea. Tämä tapahtuu luonnollisesti eikä yleensä vaikuta haitallisesti kehoon tai mielialaan. Suurimmalla osalla terveistä miehistä, jopa vanhuksilla, on normaali testosteronitaso ja T-max kokemuksia.

Voiko testosteroni lisäravinne vaikuttaa henkiseen ja henkiseen hyvinvointiin?

On yleisesti tiedossa, että testosteronipitoisuutemme liittyvät selvästi terveydellemme monin tavoin. Mutta mikä tämä myyttinen aihe tarkalleen on?

Testosteroni on sukupuolihormoni, joka testosteroni lisäravinne info muodostuu pääasiassa kiveksissä, mutta myös naisten munasarjoissa ja sekä miesten että naisten lisämunuaisissa. Murrosiän aikana testosteronin tuotanto lisääntyy molemmilla sukupuolilla, vaikka kasvu on paljon voimakkaampaa miehillä. Tämän ansiosta miehen sukupuolielimet, lihasmassa ja ääni kehittyvät muun muassa, mutta lisäävät myös sukupuolta. Testosteronilla näyttää myös olevan kyky pitää meidät hyvällä tuulella ja auttaa pitämään ajomme, energiamme sekä henkinen ja henkinen hyvinvointimme.

Alhainen testosteroniarvo puolestaan ​​voi vaikuttaa kielteisesti terveyteen ja energiatasoon ja johtaa useisiin erilaisiin oireisiin, kuten väsymyksen, masennuksen, ärtyneisyyden, vähentyneen ajotavan ja seksuaalisen halun tunteisiin. Myös fyysiset oireet, kuten lisääntynyt vatsan liikalihavuus ja vähentynyt lihasmassa ja vahvuus.

Normaali testosteronnivå

Normaali testosteronitaso veressä on välillä 12-35 nmol / l ja vaihtelee koko päivän. Tasot voivat olla jopa 30 prosenttia korkeammat aamulla klo 7.00-10.00 verrattuna muihin päiviin. Alin testosteronitaso mitataan yleensä klo 18.00 – 22.00. Nämä vaihtelut ovat voimakkaimpia nuoremmilla miehillä ja tasoittuvat iän myötä. Koska testosteronin viitearvot on standardoitu aamuarvojen mukaan, on tärkeää ottaa verinäytteet aina aamulla, jos haluat mitata testosteronia.
On tärkeää tietää, että testosteronin normaali taso eroaa usein selvästi saman ikäisten terveiden henkilöiden välillä. Sinulle normaalin tason ei tarvitse olla normaalia jollekin muulle. Lääketieteellinen arvio perustuu siis pääasiassa oireisiin. Vain jos sinulla on testosteronin puutteen oireita ja samalla alhainen testosteroniarvo, voit harkita lisätutkimuksia ja mahdollista hoitoa.

Vaihteleeko testosteroni iän ja samanaikaisen taudin mukaan?

Miesten testosteronitasot laskevat luonnollisesti 40-vuotiaista lähtien ja laskevat keskimäärin 0,4 prosenttia vuodessa. Syynä tähän on monimutkainen, mutta elämäntapatekijöillä ja tiettyjen sairauksien esiintymisellä on todennäköisesti merkitystä.

Vähentynyt testosteronitaso

Muun muassa ylipaino voi johtaa alhaisempaan testosteronitasoon. Samaan aikaan testosteroni näyttää pystyvän vaikuttamaan sekä rasva- että lihassolujen uuteen muodostumiseen ja uudistumiseen. Voidaan nähdä, että testosteronipuutoksesta kärsivän ihmisen kehon kasvu koostuu rasvasoluista ja pienemmistä lihassoluista. Testosteroni on välttämätön myös luuston rakentamiseen ja ylläpitoon. Testosteronipuutoksen myötä luumassa pienenee, mikä lisää murtumien ja luumurtumien riskiä.

Alhaisen testosteronitason ja tiettyjen sairauksien, kuten masennuksen, sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja osteoporoosin, välillä näyttää olevan myös yhteys. Ei ole kuitenkaan selvää, onko matala testosteroni näiden tautien syynä vai johtavatko sairaudet matalaan testosteroniin.