Testosteroni- Hormoni sekä miehillä että naisilla

Testosteroni on hormoni, joka löytyy ihmisistä sekä muista eläimistä. Kivekset tuottavat pääasiassa testosteronia miehillä. Naisten munasarjat tuottavat myös testosteronia, vaikkakin paljon pienemmissä määrissä.

Testosteronin tuotanto alkaa lisääntyä merkittävästi murrosiän aikana ja alkaa laskea noin 30-vuotiaana.

Testosteroni liittyy useimmiten sukupuoleen, ja sillä on tärkeä rooli siittiöiden tuotannossa. Se vaikuttaa myös luu- ja lihasmassaan, tapaan, jolla miehet varastoivat rasvaa kehoon, ja jopa punasolujen tuotantoon. Miehen testosteronitasot voivat myös vaikuttaa hänen mielialaan.

Matala testosteronitaso ya lisäravinne

Alhainen testosteronitaso, jota kutsutaan myös matalaksi T-tasoksi, voi aiheuttaa miehille erilaisia ​​oireita, mukaan lukien:

 • vähentynyt sukupuolihalu
 • vähemmän energiaa
 • painonnousu
 • masennuksen tunteet
 • mieliala
 • alhainen itsetunto
 • vähemmän kehon hiuksia
 • ohuemmat luut

Vaikka testosteronin tuotanto luonnollisesti kavenee miehen ikääntyessä, muut tekijät voivat aiheuttaa hormonitasojen laskun. Kivesten ja syöpähoitojen, kuten kemoterapian tai sädehoidon, vahingoittaminen voi vaikuttaa negatiivisesti testosteroni lisäravinne.

Krooniset terveysolot ja stressi voivat myös vähentää testosteronin tuotantoa. Jotkut näistä ovat:

 • aids
 • munuaissairaus
 • alkoholismi
 • maksakirroosi

Testosteronin testaus T-Max kokemuksia

Yksinkertainen verikoe voi määrittää testosteronitasot. Verenkierrossa on laaja valikoima normaalia tai terveellistä testosteronitasoa.

Miesten normaali testosteronialue on välillä 280-1100 nanogrammaa desilitraa kohti (ng / dl) aikuisilla miehillä ja 15-70 ng / dl aikuisilla naisilla, Rochesterin yliopiston lääketieteellisen keskuksen mukaan T-max kokemuksia info.

Alueet voivat vaihdella laboratorioiden välillä, joten on tärkeää puhua lääkärisi kanssa tuloksista.

Jos aikuisen miehen testosteronitasot ovat alle 300 ng / dl, lääkäri voi tehdä työn alhaisen testosteronin syyn selvittämiseksi American Urological Associationin mukaan.

Testosteroni vaje

testosteroniAlhainen testosteronitaso voi olla merkki aivolisäkkeen ongelmista. Aivolisäke lähettää signalointihormonin kiveksiin tuottamaan enemmän testosteronia.

Matala T-testitulos aikuisella miehellä voi tarkoittaa, että aivolisäke ei toimi kunnolla. Mutta nuorella teini-ikäisellä, jolla on alhainen testosteronitaso, saattaa olla viivästynyt murrosikä.

Miesten kohtalaisesti kohonnut testosteronitaso tuottaa yleensä vain vähän havaittavia oireita. Pojat, joilla on korkeampi testosteronitaso, voivat aloittaa murrosiän aikaisemmin. Naisilla, joilla on normaalia korkeampi testosteroni, voi kehittyä maskuliinisia piirteitä, https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/10/28/aamustondis-kateissa-veto-poissa-ja-unettomuus-vaivaa-nama-halytysmerkit-voivat.

Epänormaalin korkea testosteronipitoisuus voi johtua lisämunuaisen häiriöstä tai jopa kivesten syövästä.

Korkea testosteronitaso voi esiintyä myös vähemmän vakavissa olosuhteissa. Esimerkiksi synnynnäinen lisämunuaisen liikakasvu , joka voi vaikuttaa miehiin ja naisiin, on harvinainen, mutta luonnollinen syy lisääntyneelle testosteronituotannolle.

Jos testosteronitasosi ovat erittäin korkeat, lääkäri voi määrätä muita testejä syyn selvittämiseksi.

Testosteronikorvaushoito

Vähentynyt testosteronituotanto, tila, joka tunnetaan nimellä hypogonadismi , ei aina vaadi hoitoa.

Voit olla ehdokas testosteronikorvaushoidolle, jos matala T-arvo häiritsee terveyttäsi ja elämänlaatua. Keinotekoinen testosteroni voidaan antaa suun kautta injektiona tai geelien tai laastareiden kanssa iholla.

Korvaushoito voi tuottaa toivottuja tuloksia, kuten suuremman lihasmassan ja vahvemman sukupuolen halun. Mutta hoidolla on joitain sivuvaikutuksia. Nämä sisältävät:

 • öljyinen iho
 • nesteen kertyminen
 • kivekset kutistuvat
 • siittiöiden tuotannon väheneminen

Joitakin tutkimuksiaLuotettu lähde eivät ole löytäneet suurempaa eturauhassyövän riskiä testosteronikorvaushoidolla, mutta se on edelleen käynnissä olevan tutkimuksen aihe.

Erään tutkimuksen mukaan aggressiivisten eturauhassyöpien riski testosteronikorvaushoitoa saavilla on pienempi, mutta tarvitaan lisää tutkimusta.

Tutkimus osoittaa vain vähän todisteita poikkeavista tai epäterveellisistä psykologisista muutoksista miehillä, jotka saavat valvottua testosteronihoitoa matalan T: n hoitamiseksi, lehden 2009 tutkimuksen mukaan Terapeuttinen ja kliininen riskienhallintaLuotettu lähde.