Mikä on ravintolisä ja lisäravinne?

Termi “ravintolisä” kuvaa laajaa ja monipuolista tuoteryhmää, jota syöt tai juot hyvän terveyden tukemiseksi ja ruokavalion täydentämiseksi. Ravintolisät eivät ole lääkkeitä, eikä niitä pidä pitää ruoan korvikkeina.

Mikä on ravintolisä ja lisäravinne?

Ruokavalion ainesosat voivat olla yksi tai näiden yhdistelmä:

 • Vitamiini
 • Mineraali
 • Yrtti tai muu kasvitieteellinen
 • Aminohappo (proteiinin yksittäiset rakennuspalikat
 • Konsentraatti, metaboliitti, ainesosa tai uute

Vaikka joitain kasviperäisiä ja mineraaliyhdisteitä on käytetty satojen vuosien ajan terveydentilan hoitoon, ravintolisien valmistajilla ei nykyään ole laillista lupaa sanoa tuotteitaan parantavan, hoitavan tai ehkäisemän sairauksia. Lisäravinteiden valmistajat voivat sanoa, että heidän tuotteensa tukevat terveyttä tai edistävät hyvinvointia.

Lisä ja testosteroni

Tämä johtuu siitä, että kongressi ei säädä ravintolisiä ja testosteroni lisä samalla tavalla kuin lääketiedettä. Uusia ravintoaineita lukuun ottamatta ravintolisien valmistajien ei tarvitse todistaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolle (FDA), että tuote on turvallinen tai tehokas voidakseen myydä niitä. Ja toisin kuin lääkkeet, joiden on täytettävä USP-standardit, jotta voidaan varmistaa tuotteiden yhdenmukaisuus useiden valmistajien keskuudessa, USP-standardit ovat vapaaehtoisia ravintolisille.

Ravintolisiä on laajalti saatavana terveysruokakaupoissa, lääkekaupoissa, ruokakaupoissa, kuntokeskuksissa ja verkossa, ja niitä on monenlaisia: 2 kpl kapseleita, pehmeitä geelejä, tabletteja, nestepulloja, jauheita ja kumia .

Totuus 10 parhaan ravintolisän takana

Käynti luontaistuotekaupassa voi olla ylivoimainen kokemus. On vaikeaa selvittää, mitä valita hyllyssä olevasta huimaavasta ravintolavalikoimasta. Vitamiinista mineraaleihin laihtuminen pillereihin on tuhansia vaihtoehtoja. Mutta tarvitsetko todella mitään niistä? Toimivatko ne todella, ja jos on, mitkä ovat parhaita?WebMD kääntyi joidenkin asiantuntijoiden puoleen saadakseen vastauksia monen miljardin dollarin ruokavalio- ja ravintolisäteollisuudesta.

Yhdysvaltain ravintolisätuotannon kokonaismyynnin arvioidaan vuonna 2006 olevan 22,1 miljardia dollaria, josta vitamiinien osuus on 7,2 miljardia dollaria, sanoo markkinatutkimusjulkaisun Nutrition Business Journal toimittaja Patrick Rea . Mukana tässä yhteensä ovat paitsi myynti vitamiineja, mutta myös kivennäisaineita, yrttejä / kasvien, urheilu lisäravinteet , ateria täydentää ja laihtuminen tuotteita.

Kuinka ravintolisiä säännellään?

Kongressin vuonna 1994 hyväksymässä ravintolisäterveys- ja koulutuslaissa määritellään ravintolisät tuotteiksi, jotka:

 • Tarkoitettu täydentämään ruokavaliota
 • Sisältää yhtä tai useampaa ainesosaa (kuten vitamiineja, yrttejä, aminohappoja tai niiden ainesosia)
 • Tarkoitettu suun kautta otettavaksi
 • On merkitty ravintolisiksi

Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sääti ravintolisäaineita samalla tavalla kuin elintarvikkeita, mutta se muuttui 24. elokuuta 2007. FDA: n uusi hyvien tuotantotapojen päätös varmistaa, että ravintolisät:

 • Tuotetaan laadukkaalla tavalla
 • Älä sisällä epäpuhtauksia tai epäpuhtauksia
 • On merkitty tarkasti

FDA

“Viljan valmistus on hyvin erilaista kuin ravintolisien valmistus. – – Tämä uusi päätös on hyvin ominainen kapseleiden ja jauheiden tuotannolle ja antaa kuluttajille suuren luottamuksen siihen, että etiketissä on todellakin tuotteessa”, sanoo Vasilios Frankos, FD, FDA: n ravintolisäohjelmien osasto.

FDA antaa valmistajille ohjeet väitteiden esittämiseen siitä, mitä vaikutuksia heidän tuotteillaan on kehoon, Frankos sanoo.

“Jos he tekevät vaatimuksen, heidän on ilmoitettava siitä meille, jotta voimme tarkistaa sen”, Frankos sanoo. “Valmistajien on toimitettava meille todisteet siitä, että heidän ravintolisänsä ovat tehokkaita ja turvallisia.”